Windows SSH Tünelleme
SSH Nedir?
SSH’ın açılımı Secure-Shell dir. Yani güvenli kabuk anlamına gelir. İki bilgisyar arsında şifreli bağlantı oluşturur. Genelde linux sunucuların yönetiminde SSH kullanılır. SSH ile uzak sunucunun komut satırına bağlanmış olursunuz. Bu sayde uzaktaki makineye güvenli bir şeklide komut göndererek yönetbilirsiniz. Bu makalede bir windows makineden uzaktaki linux sunucuya SSH tünelleme yöntemi ile bağlanarak uzaktaki sunucuyu proxy gibi kullanacağız.
SSH Tünelleme Nedir?
SSH tünelleme iki makine arasında SSH tüneli oluşturularak internet trafiğinin güvenli olarak aktarılmasıdır. SSH tünelleme sayesinde bağlatınız şifrelenerek güvenli hale gelir ve firewall vb içerik filitreleme sistemlerinide atlatmış olursunuz. Diyelimki çalıştığınız şirket www.nerobyte.com internet sitesine erişim sağlamanıza izin vermiyor. Bu site firewall tarafından engellenmiş bu durumda SSH tünelleme tekniği kullanılarak bu güvenlik önlemi atlatılmış olur.
Windowsta SSH Tünelleme Nasıl Yapılır?
Windowsta SSH tünelleme yapmak için Putty isimli SSH istemcisini kullanacağız. Putty çok yaygın kullanılan, kullanışlı cross-platform SSH istemcisidir. Üstelik ücretsizdir. Putty’i bu adrestenhttp://the.earth.li/~sgtatham/putty/0.60/x86/putty.exe indirerek kullanmaya başlayabilisiniz. Gelelim tünelleme işlemine;
Putty programını indirdirip çalıştırdıktan sonra aşağıdaki resimde görünen kutuya sunumuzun IP adresini yazıp yandaki sekmeden SSH’a tıklıyoruz.
ikinci aşamada aşağıdaki resimde bulunan kutuya herhangi bir port numarası yazıyoruz. Ben 8080 yazdım sizde windows servisleri tarafından kullanılmayan herhangi bir portu yazabilirsiniz.. Bu port bizim proxy bağlantısı için kullanacağımız porttur. Dynamic seçeneğini işaretliyoruz ve ardından sırasıyla Add ve Open butonlarına tıklıyoruz. Bağlantımızı açıyoruz. Kullanıcı adımızı ve şifremizi girdikten sonra bu programla ilgili işlemlerimiz tamamlanmış oluyor.
Peki bu ayarları yaptıktan sonra nasıl tünellmeyi kullanacaz, mesela sunucumuzu nasıl proxy olarak kullanacağız. Çok basit. Bu yapılandırmadan sonra herhangi bir programın proxy ayarlarına socks proxy sunucusu kutucuğuna 127.0.0.1 ve port yerinede putty programına bizim daha önceden yazdığımız portu yazıyoruz. Ben 8080 yazmıştım. Şimdi bu işlemin Mozilla Firefox üzerinde nasıl gerçekleştirileceğini görelim. Mozilla Firefoxu açtıktan sonra aşağıdaki resimde göründüğü gibi sırasıyla Araçlar>>Seçenekler sekmesine tıklıyoruz.
Açılan aşağıdaki pencereden önce Ağ sekmesine tıklıyoruz. Ardından Ayarlar pencesine tıklıyoruz. Ve buradan gerekli ayarları yapacaz.
Bu aşamadan sonra aşağıdaki pencere açılacak ve aşağıdaki gibi ayarları girdikten sonra. IP adresinizi kontrol edebilirsiniz. IP adresinizin sununun IP adresi olduğunu göreceksiniz. Artık sunucunuz üzerinden internete çıkıyorsunuz.
Bu işemide yaptıktan sonra artık güvenli, şifrelenmiş ve tüm firewalları atlatabilecek internet bağlantısını elde etmiş oluyorsunuz. Bu tüneli MSN,ICQ gibi diğer programlar ilede kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kullanacağınız programın proxy ayarlarını konfigure etmek. Tüm bu işlemler esnasında ve sonrasında putty’nin açık olması gerekmektedir. Bu makalede anlatılanlar eğitim amaçlı olup kötüye kullanımından kullanan kişi sorumludur.
Kaynak Kardeşime Sevgiler