HTC Telefonlara Recovery Mode Yüklemek
HTC TELEFONLARA RECOVERY MODE YÜKLEMEK
Recovery Mode nedir. ?
Recovery mode telefonumuzun root yetkilerine sahip, backup, restore etme, fabrika ayarlarına döndürme, wipe atma, disk partition ve en önemlisi yeni gelen güncellemeri yani yeni romları yükleme ortamı sağlayan yetki ve yazılımdır diyebiliriz.
Recovery Mode neden ihtiyacımız var. ?
Benim telefonum htc sensation xe sizin farklı marka telefonlarınız olabilir bu işlemi veya farklı model telefonlarada uygulayabilirsiniz.Recovery mode için sebeplerim;
- Benim telefonumun yazılımı android 4.0.2 yazılımında kaldı. Artık güncelleme gelmiyor. Android 5.0 kaldırabilecek özelliklerde ben bu sürümü yüklemek istiyorum.
- Telefonuma wipe atmak istiyorum. Sd card wipe atabiliyoruz. Ancak ana disk atamıyoruz.
- Telefonumun orijinal sürümünün backup almak istiyorum. Telefonum yeni sürümlerde sıkıntı yaratırsa aldığım bu backup ile geri işletim sistemini yükleyebileyim.
Belirtmek istediğim başlıca sebepler bunlar bunların haricinde sebeplerden dolayıda recovery mode ihtiyac duyabilir.
Recovery mode nasıl ulaşılır.? Nasıl Yüklenir.
Recovery mode yüklü bir telefonda KAPAT DÜGMESİ + SES KISMA Tuşu aynı anda basılı tutun.
Açılan Menüde Recovery bölümüne tıklıyoruz.
Açılan clockworkmod Recovery sürümü 5.8 sürümü görüntüsü
Recovery Mode Nasıl Yüklenir ?
- http://www.clockworkmod.com/rommanager sitesinden telefonunuza uygun recovery mod dokunmatik (touch) veya normal olan recovery mode indirebilirsiniz.
Bir sürümü normal. Diğeri touch dokunmatik menü olanı touch olanı indiriyoruz.
Not:Burada geliştiriciler tarafından Rom lar da var isterseniz bu romları indirebilirsiniz. Yeni GELİŞTİRİLEN ROM ları buradan veya farklı sitelerden de indirebilirsiniz.
- İndirdiğimiz bu “recovery-clockwork-touch-6.0.2.7-runnymede.img” image dosyasını isterseniz ismini kısaltabilirsiniz. Yükleme yaparken komut satırında uzun olacağından “recovery.img” olarak değiştirdim.
- Daha onceki derslerimizde anlattıgımız HTC unlocker işleminde fastboot dosyasını C:\ dizini içinde Android klasörü açıp bu dosyaları içine kopyalamıştık..(fastboot dosyası ve AdbWinApi.dll dosyası) Ancak bu işlemi yapmadıysanız. Ben daha önce kopyalamıştım.
Üzerine yapıştırdıö. Siz direk c:\ kopyalayın android
- http://adf.ly/10oymJ adresinden fastboot ve adbwinapi.dll dosyalarını indirerek c diski içinde Android isminde bir klasor açıp bu dosyaları ve indirdiğiniz img dosyasını içine kopyalayın.
- HTC Sync Manager programı kurmamız gerekiyor. Bu proğram telefonumuz fastboot moduna geçince gerekli driverları bize sağlayarak telefonumuzla iletişim için gereklidir.
http://www.htc.com/hsm adresinden de indirebilirsiniz. Bu programları ben kurdum siz kurulumu bitirmeden diğer işlemlere geçmeyiniz.
Bu programı indirip kurun. Kurmadan işlem başarısız olur. Htc driveri bu proğram sayesinde kuruluyor.
- Başlat + Çalıştır + cmd programı ile komut satırına geçin
- Komut satırından cd.. komtuyla android dizinine geçiş yapıp..
- Telefonunuzu kapatın Güç düğmesi + Ses kısma tuşuyla
- boot ekranını açın. Boot ekranında Cihazınızı bilgisayarınıza usb kablo ile bağlayıp. Fastboot ekranına ( Ses tuşları aşağı- Yukarı/ güç tuşu tıklama tuşu) tıklayın.
Fastboot ekranına güç dügmesi ile tıklıyorsunuz. Ses kısma secim yapmamızı sağlıyor. Fastboot tıkladıktan sonra. Aşağıdaki gibi bir ekran gelecek.
- Bootloader tıklayın.
- Artık bilgisayarınızda konsol ekranında “Fastboot flash recover recovery.img” komutunu çalıştırıyoruz.
Cihazımızı recovery.img dosyası kopyalamaktadır. Bu işlem biraz uzun sürebilir. Bu işlem bittiğinde cihazını tekrar boot menüsünde açtığımızda menüde recovery bölümünü gördüğümüzde recovery mode yüklenmiştir. Recovery tıkladığımızda recovery ekranına geçiş yapmaktadır. İşlem bittiyse
Bir üst menuden veya telefonunuzu kapatarak tekrar boot menüsünü acarak recovery menusüne geçiş yapabilirsiniz..
Recovery mode yükledik. Aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.
İşlemimiz bu kadar.
Saygılarımla arkadaşlar….
Recovery Mode menüsü ayrıntılı anlatımı
- Reboot system now;
Recovery menüsünden işiniz bittiğinde cihazı otomatik yeniden başlatmanızı sağlıyor. - Apply sdcard:update.zip;zip uzantılı dosyayı hafıza kartına attıysanız dosyayı flaşlamak için ziyaret etmeniz gerek bölüm.
- Wipe data / factory reset Cihazınıza kurulu olan rom’un dosyalarının silinmesi ve aynı zamanda kullanıcı verilerinizi silmeye yarar. Özellikle desen kilidini üst üste hatalı giren kullanıcıların Gmail adrisleriyle giriş yapmaları sonuç vermediği anlarda kilit seçeneğini ortadan kaldırır. Rom yükleme işlemi yapmadan önce bu işlemin daha temiz bir kurulum adına önerilmektedir.
- Wipe cache partition;Eski rom’dan kalan kalıntıları temizler. Rom yüklemeden önce kesinlikle yapılması gereklidir. Not: Eğer özel bir rom yüklüyorsanız ve telefonunuz giriş ekranda takılı kalıyorsa CWM Recovery menüsüne gidilerek bu işlemin yapıldığı takdirde telefonunuz açılacaktır.
- İnstall zip from sd card;Bu ve bunun altındaki seçenekler rom yükleme işlemini gerekli zipli dosyayı (rom’u) yüklemenizi sağlar. Bu seçeneğin içinde yer alan diğer sekmelerde hafıza kartından mı yükleme yapılsın ya da varsa cihazın hafızasındaki rom mu yüklensin seçenekleri vardır. Rom, kernel, tema ve diğer zip uzantılı dosyaların tümü buradan yüklenir.
- Backup and restore;Bu seçenekte cihazınıza rom kuracaksınız ama daha önce yedeğini backup (yedekleme) işlemini yapmanızı sağlar ve aynı zamanda yedekteki bir rom’unuzu restore (geri yükle) seçeneği ile geri yükleme işlemini yapar. Eğer yedekleme yapmanız gerekiyorsa (yapılması önerilir) bu işlemi mutlaka Wipe seçeneklerinden önce uygulayın. Hatırlanacağı üzere Wipe işlemleri telefondaki tüm bilgiler siler. Söz konusu yedeklemede telefonda yer alan mesaj, rehber, uygulama, arama kaydı vb. birçok dosya yedeklenir.
- Mounts and Storage;Bu seçenekte ise hafıza birimleri yer almaktadır. Bu bölüm daha çok üst düzey kullanıcılar içindir. Bu bölümde sistem ve imei numarasını formatlanma işlemleri yapılmakta. Bu bölüme ihtiyaç duymadıkça girmemeniz sizin adınıza daha iyi olacaktır.
- Advanced;Burada yer alan Wipe Dalvik Cache seçeneği rom kurduktan sonra gerekli bir işlemdir. Yine buradaki işlemleri daha temiz bir rom kurulumu adına yapabilirsiniz. Tabi buradaki işlemlerin yazılımın yüklenmesinden sonra yapılması gerekiyor