Çoklu Çekirdekler Geleceğimizi Şekillendirecek
Multi Core yerine Many Core. Intel bu sefer çoklu çekirdek teknolojisinin önemini ve bu teknolojinin bizi ne derece olumlu şekilde etkileyebileceğini herkese gösterdi.
5 yıl önce Intel Core Duo tanıtılmıştı. O zaman iki çekirdekli işlemciler büyük etki yaratmıştı. Günümüzde ise çoklu çekirdek teknolojilerinden bahsediliyor. Öyle ki, 2011 yılında 10 ve üzeri çekirdekler görmek mümkün.
Teknoloji Rüzgarı Esmeye Başladı
Intel elbette bunun da üzerine çıkmak istiyor. Knight mimarisi sayesinde 22 nm işlemci mimarisine geçen Intel, bu sayede 50 ve üzeri çekirdekli işlemciler üretebilecek güçte. Tabii bunun için özel bir program oluşturulmuş durumda.
Intel CTO’u JustinRattner çoklu çekirdek teknolojisinin ne kadar önemli olduğundan bahsetti
Many Core Research programı sayesinde, paralel işlemler üzerinde çalışan Intel, özellikle uygulama tarafında bu desteğin çok önemli olduğunu vurguluyor. Intel, bu program sayesinde, birçok uygulamayı çoklu çekirdek için optimize etmek istiyor.
Durum böyle olunca, Intel’in CTO’su Justin Rattner, CERN laboratuvarında çalışan bir bilim adamını sahneye çağırıp çoklu çekirdek teknolojisi ile ilgili deneyimlerini anlatmasını istiyor.
CERN’den gelen bilim adamının yaptığı sunumda, tekli çekirdek ve çoklu çekirdekli sistemlerin farkı gösterildi
Bilim adamı, fizik analizi için kullanılan sistemlerde, özellikle çoklu işlemlerin büyük bir önem taşıdığını söyledi. Hatta CERN laboratuvarında bu yüzden, müthiş bir sistem oluşturulmuş durumda. CERN’de kullanılan sistemde toplam250.000 adet işlemci çekirdeği yer alıyor ve bu sistem gerçek zamanlı simülasyon yapabiliyor.
Yapılan sunumda tekli çekirdek ve çoklu çekirdekli sistemlerin farkı gösterildi. CERN’den gelen bilim adamı kendi uygulamalarını çoklu çekirdeğe göre programladıklarını ve inanılmaz bir performans aldıklarını da söyledi.
Çekirdeklerin düzgün programlanması çok önemli. Çünkü Intel resmen bu devri başlatmış durumda ve piyasanın istediği performansı alabilmek için illa bir “Ninja yazılımcısına” ihtiyaç olmadığını özellikle belirtti.
Veri merkezi sistemlerle yapılan demoda, 48 çekirdekli bir sistemin ne kadar performanslı olduğu gözlerden kaçmadı.
Bulut bilişim hizmeti için kullanılan 48 çekirdekli bu veri merkezi ile yapılan sunumda bellek performansı büyük ilgi topladı
Justin Rattner, ardından Mozilla’nın CTO’sunu sahneye çağırdı. Java Script’in çoklu çekirdek teknolojisi için ne kadar önemli olduğunu söyleyen Mozilla yetkilileri, küçük de bir demo yaptı.
Doğal Felaketlerden Teknolojiyle Kurtulun
Bu demoda 3D Nbody simülasyonu çalıştırıldı. Normalde 3 FPS değerinde çalışan bu simülasyon, River Trail Java çoklu çekirdek yazılımı sayesinde 45 FPS değerine çıkabildi.
Mozilla, çoklu çekirdek teknolojisi sayesinde, Java performansını inanılmaz derecede artırabiliyor
Justin Rattner, çoklu çekirdek teknolojisinin farkını başka örneklerle sürdürmek için mobil alandaki örneklere geçti. Çoklu çekirdekli LTE baz istasyonu ile yapılan demoda, kullanıcı sayısının artması halinde, Video Streaming isteklerinde herhangi bir performans düşüşünün yaşanmadığı gösterildi.
Yazılımdan sonra geldik bu çoklu çekirdeklerin çektiği güç tüketimine. Günümüzde 100 Gigaflops’luk bir performansa ulaşmak için 200 watt’lık bir güç tüketilmesi gerekiyor gerekiyor. 2018 yılında bu rakam çok düşecek.
Intel düşük güç tüketimi üzerinde yaptığı çalışmalarla bu rakamın 2 watt’a düşeceğini söylüyor.
10 mW güç tüketen Claremont’u çalıştırmak için sadece ışığa ihtiyacınız var
Intel bu konu ile ilgili özellikle işlemci ve bellek alanlarında çeşitli çalışmalar yapıyor. Prototip olan ve Claremont (10 mW güç tüketiyor) olarak adlandırılan bir işlemci ile yapılan demoda, güneş enerjisi yardımıyla bir sistemin çalışabileceğini gösterdi.
Dünyanın en performanslı düşük güç tüketen DRAM belleği ile tanşın: Hybrid Memory Cube
Sunumun sonlarına doğru dünyanın en yüksek performanslı düşük güç tüketen DRAM belleğinin demosu da yapıldı. Hybrid Memory Cube olarak adlandırılan bu teknoloji, günümüzün DDR3 belleklerinden 7 kat daha az güç tüketiyor.
Bant genişliği ise 128 GBps. 1 Terabit’den daha fazla olan bu tekli DRAM, ürünler arasında en hızlısı.