Flipped Classroom Nedir ?
Flipped Classrom …: Türkçede “ters yüz edilmiş sınıflar” gibi garip çevirileri kullanılsa da tam karşılığı ters öğretimdir
Flipped Classroom” fikri Khan Academy’nin kurucusu Salman Khan’nın çalışmaları ile popülerleşti ve teknolojiye meraklı pek çok eğitimcinin dağarcığına yerleşti. Khan 2600 den fazla eğitim videosu kayıt etti ve bunu internet kullanıcılarına bedava olarak açtı. Khan’a gore bir ayda bir milyondan fazla kez izlenen bu videoları öğrenciler kendileri için uygun zamanlarda ve kendi hızlarında izleme fırsatı yakalıyorlar.
Flipped Classroom’da Nasıl Ders Işlenir ?
Öğrenci derse gelmeden önce akademisyenleri tarafından hazırlanmış olan ders anlatım videolarını istediği bir zaman diliminde internetten izler, notlar alır, anlamadığı konular ile ilgili sorularını hazırlar.
Grup çalışması içinde, öğretim üyesinin desteğiyle sorularına cevap aramaya çalışır.
Geleneksel öğrenme yöntemlerinin tersine çevrilip, konuların evde, internet üzerinden öğrenilip, ödevlerin ise sınıfta yapılması anlamına gelir. Oğrenciler işlenen konuyu öğretmenin sağladığı online kaynaklardan öğrenip, normalde ödev olarak verilen aktiviteleri sınıfta yaparlar.
Dünyadan Örnekleri
Michigan Clintondale : 2011 yılında Amerika’da Michigan Clintondale Lisesi tüm sistemini Flipped Classroom’a göre dönüştürmüştür. Bu dönüştürmeden önce lise, bölgenin en kötü 5 lisesi arasına giriyordu.
Türkiye’de Verilen Okul Flipped Classrom’da Türkiye’de ilk kez 2014-2015 eğitim öğretim döneminde açılacak MEF Üniversitesi’nde tam olarak uygulanmaya başlandı.
Ögrenciler açısından önemi;
**Ögrencinin yorum yapma yetenegini geliştirmesi
**Ögrencinin aktivitelerde kullanacağı bilgiyi önceden öğrenmesine olanak sağlaması
**Hasta olan ya da gelmeyen öğrenciye bilgiye istediği zaman erişme imkanı sunması
Öğretmenler açısından önemi;
Öğretmene sınıfta bilge değil takıma kılavuz olma imkanı sunması
Öğretmene birebir ve küçük gruplarla çalışma olanağı sağlaması
Öğretmenin konuyu anlatma ve tekrar etme için harcadığı zamandan tasarruf etmesine olanak sağlaması
Öğretmen ve öğrenci arasındaki iletişimin gelişmesine olanak sağlaması